Pages

niedziela, 30 października 2016

STRASZNA DYNIA I UPIORNIE PYSZNE CIASTECZKA!

HALLOWEEN CZ. 1

Czy Wy też tak jak ja, uwielbiacie Halloween? Co prawda, nie jest to polskie święto, jednak coraz więcej osób postanawia spędzić ten dzień w trochę bardziej upiorny, wyjątkowy sposób. Ja również w ten jeden dzień roku pozwalam sobie na odrobinę szaleństwa! Jak spędzam Halloween? Dowiecie się w następnym poście :) A dzisiaj skupimy się na przygotowaniach!



STRASZNA DYNIA

Nieodzownym symbolem Halloween jest oczywiście dynia! Ale nie byle jaka dynia! Upiorna dynia przysparzająca o dreszcze! Przygotowanie jej jest banalnie proste. Wystarczy odrobina czasu i ostrożności, ponieważ do wykonania musimy używać ostrych narzędzi.

KROK 1
Pierwszym krokiem jest oczywiście zakup dyni! Jej rozmiar i kształt zależy od tego jakie efekty chcemy osiągnąć!

KROK 2
Do rozpoczęcia całej procedury, oprócz dyni, potrzebna nam będzie również miseczka, nóż i flamaster.
Zaczynamy od wycięcia czapeczki, aby dostać się do środka. Następnie zabieramy się za wybieranie ze środka pestek i miąższu, z którego później zrobimy ciasteczka.


KROK 3
Kiedy już nasza dynia jest wyczyszczona w środku, możemy wybrać wzór, np szukając inspiracji w internecie, a następnie za odrysowanie kształtów za pomocą flamastra na powierzchni dyni.



KROK 4
Nadszedł czas na wycinanie! Ostrożnie za pomocą noża, nacinamy wzdłuż narysowanych linii do momentu, aż dana część nam wypadnie. Wszystkie kształty zostały wycięte? Super! Wystarczy, że do wnętrza naszej dyni włożymy świeczkę i gotowe!



 UPIORNIE PYSZNE CIASTECZKA

Miąższ z wnętrza dyni jest smaczny i zdrowy. Dlaczego więc mielibyśmy go wyrzucać? Możemy go wykorzystać do stworzenia czegoś pysznego- ciasteczek z dyniowym nadzieniem! 

KROK 1
Przygotowanie ciasteczek jest banalnie proste, wystarczy, że przygotujemy sobie miseczkę z naszym miąższem, ciasto francuskie do pieczenia i cukier.


KROK 2
Tniemy ciasto na kwadraty równej wielkości i na każdy z nich kładziemy porcje miąższu. Następnie posypujemy go cukrem.


KROK 3
Zawijamy ciasto, łącząc wszystkie rogi. Dzięki temu powstają nam małe, urocze sakiewki.


KROK 4
Wsadzamy ciasteczka do piekarnika, który nastawiamy na 200 stopni i czekamy aż pięknie się zarumienią.

KROK 5
Wyciągamy ciasteczka z piekarnika i postawiamy ciasteczka do ostygnięcia, a przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.


I tak oto możemy cieszyć sie przepiękną, upiorną dekoracją i pysznymi dyniowymi ciasteczkami. Są naprawdę pyszne! Nie mogłam się im oprzeć :)

A jak Wy szykujecie się na Halloween? W Waszym domu też pojawią się upiorne dekoracje? 

3 komentarze:

  1. dekoracja jak i ciasteczka fajne :) w sumie to mam smak na zupę dyniową :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie się zorientowałam, że Nasza domowa dynia nie ma NOSA ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały pomysł na ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń